Domov » Novice » Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni


Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Več kot 60% vseh bolnikov z demenco ima Alzheimerjevo bolezen. Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni je 21. september.

Ob svetovnem dnevu so z namenom opozoriti na bolezen v Domu upokojencev Ptuj organizirali tradicionalni sprehod z modrimi baloni. Zanjo zboli od 5% do 10% vseh starejših od 65 let. Bolezen pa se lahko, čeprav precej redkeje, pokaže že pri 50 letih ali celo prej. Med 80 in 90 let starimi je bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo 20-45%, veliko obolelih je tudi v domovih za ostarele,

Letošnji sprehod je sicer potekal v vseh enotah DU Ptuj, zaradi epidemioloških razmer tokrat brez svojcev in prostovoljcev, saj so se odgovorni držali pravila mehurčkov. Sprehod je bil namenjen opozarjanju na bolezen, ki prizadene ne samo bolnika, ampak tudi bližnje, saj je ti večinoma v začetku ne prepoznavajo. Značilno za Alzheimerjevo bolezen je, da se začne neopazno z motnjami spomina predvsem za sveže dogodke. V začetnem stadiju so bolniki še razmeroma urejeni, prevladujejo težave s pozabljivostjo, z zbranostjo, s slabšo časovno in krajevno orientacijo. Čeprav imajo osebe večje težave s spominom, jih zanikajo. Upirajo se vsaki spremembi, interesni krog se jim oži, sposobnost abstraktnega mišljenja in drugih višjih možganskih dejavnosti se manjša, osebnostne poteze se spremenijo. Kasneje se pogosto pojavljajo tudi zapleti osnovne bolezni, kot so vznemirjenost, halucinacije, delirantna stanja, značilni ponavljajoči zaposlitveni nemir in epileptični napadi. V zadnjem stadiju pa so bolniki povsem nebogljeni in v celoti odvisni od pomoči okolice, pri zagotavljanju osnovnih življenjskih funkcij in pri zagotavljanju varnosti.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 29. septembra 2021.)

Na vrh