Domov » Novice » Kultura » Pregled dela in načrtov Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož

Pregled dela in načrtov Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož


V sejni sobi muzejske uprave je direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož doktor Aleksander Lorenčič najprej predstavil pozitivne trende obiskanosti za leto 2023. Lani so imeli obiskovalce iz devetdesetih držav in med njimi je bilo največ slovenskih obiskovalcev. Skupno so našteli 66.930 obiskovalcev, od tega je bilo 20.312 tujih. Ptujski del 62.305 in ormoško enoto 4.625 obiskovalcev. Največ jih je obiskalo zbirke v Ptujskem gradu, 45.708. Dobro so bile obiskane v letu 2023 tudi ostale lokacije, Miheličevo galerijo je na primer obiskalo 5050 obiskovalcev.

Ob standardnih dejavnostih, ki so jih izpeljali ob 130 letnici muzeja je Lorenčič izpostavil tudi vzdrževalna dela na grajskem kompleksu in projekt prenove grajske kašče. Iz nje so lani preselili številne predmete v podjetje Talum in v dvorec Štatenberg. To je bil osnovni korak na poti do novega velikega arheološkega muzeja, ki bi naj po časovnici investitorja Ministrstva za kulturo bil narejen do polovice leta 2026.

V letu 2024 se obeta pester in bogat program, ki odraža uravnoteženost aktivnosti na vseh področjih delovanja muzeja. Pri izdajateljski dejavnosti načrtujejo štiri obsežnejše publikacije.

(Objavljeno v oddaji Ptujska kronika, dne 9. februarja 2024.)

Na vrh